MODERN izm

Prezentowany dom to pochwała modernizmu. Oszczędna i minimalistyczna forma, dopełniona wysokiej jakości materiałami elewacyjnymi, przecięta sporymi taflami szkła. W rzucie czytelna i funkcjonalna.

Dom zaprojektowany w pięknej okolicy, w niedużej odległości od centrum Warszawy, został wkomponowany w zadany teren tak, by w możliwie najkorzystniejszy sposób wykorzystać nasłonecznienie oraz wpisać się w siatkę istniejącego starodrzewia.

Zgodnie z wytycznymi Inwestorów przeszklona kuchnia została usytuowana z widokiem na wjazd, natomiast na tyłach kuchni zlokalizowana została przytulna, niewielka jadalnia z pokojem kawowym.

Natomiast główna, dwukondygnacyjna część jadalniana, dedykowana gwarnym spotkaniom w pełnym gronie rodzinnym znajduje się w środku bryły, w bezpośrednim sąsiedztwie salonu, od którego oddziela ją masywna, ceglana ściana kominkowa. Zrównoważoną w swej formie jadalnię dopełnia zieleń starodrzewia za oknem oraz majestatyczna, okrągła klatka schodowa. ‚Spływa’ ona z górnej kondygnacji i rzeźbiarsko wypełnia przestrzeń. Wejście na nią wprowadza na przewieszone między dwoma członami domu przejście, w którym rozpoczyna się spacer w koronach drzew.

Opisana powyżej przestrzeń to najbardziej spektakularna część domu, która mimo swej oszczędnej formy, wzbudza najwięcej emocji. Nie męczy przesytem przedmiotów, ale wprowadza w grę z naturą – parkową zielenią i światłocieniem, miękko układającym się na posadzce.

Pozostałą część domu stanowi przestronny salon, który ociepla potężna ściana kominkowa, ocieplona czekoladowym odcieniem podłużnej cegły. W dalszej części parteru znajduje się część basenowa, z zewnętrzną częścią rekreacyjną. Jedna ze ścian basenu została przeszklona, tak by podziemny ‚chill room’ posiadał dodatkowe, naturalne źródło światła, przecinające taflę wody. W piwnicy zlokalizowano także kino domowe, spiżarnię oraz garaż podziemny.

Sypialnia master, oraz pozostałe sypialnie znajdują się na pierwszej kondygnacji, dzięki czemu zapewniono domownikom pobudkę w promieniach wschodzącego słońca, wśród koron wiekowych drzew.

Cóż… działka tak samo niesamowita, jak jej Właściciele. Z niecierpliwością czekamy na realizację.

Lokalizacja:  Warszawa

Etap: projekt budowlany

pow. użytkowa: 780 m²