MODERN izm

Zaprezentowany powyżej projekt wnętrz domu pod Warszawą jest drugim etapem współpracy. Dom ten jest pochwałą modernizmu, cechuje go minimalizm, dopełniony wysokiej jakości materiałami. Stonowana kolorystyka czerpiąca inspiracje z kolorów ziemi, wprowadza spokój i szyk do przestronnie zaprojektowanych wnętrz. Ociepla je i „ubiera” w ponadczasowość i szyk, dzięki czemu dom emanuje wewnętrzną siłą i łagodnością, z jaką otwiera się odważnie na otaczający ogród.

Przestrzenie zostały zaprojektowane tak, aby najkorzystniej wykorzystać naturalne nasłonecznienie oraz siatkę istniejącego starodrzewia, które w efekcie tworzą wspaniałą grę światła i cienia we wnętrzach. Cały projekt cechują ciemne materiały, dostojne i eleganckie, idealnie wpisujące się w zabytkową dzielnicę Warszawy.

Strefa dzienna to majestatyczna przestrzeń, trzon domu, wokół którego toczy się życie. Tworzy miejsce integrujące całą rodzinę i bliskich. Przeszklona kuchnia z niewielką jadalnią oraz pokojem kawowym, posiada panoramiczny widok na ogród z zabytkową fontanną, świadkiem historycznych wydarzeń.

Kluczowym elementem jadalni głównej są ogromne przeszklenia oraz niecodzienna okrągła klatka schodowa, która „spływa” z górnej kondygnacji i rzeźbiarsko wypełnia przestrzeń. Schody te prowadzą na łącznik, zawieszony między dwoma członami budynku, z którego rozpoczyna się spacer w koronach drzew. Materiały użyte w tej przestrzeni to czekoladowe drewno, cegła w odcieniach szarości oraz kontrastująca złamana biel kręconych schodów, która podkreśla ich spektakularność.

W dalszej części budynku znajduje się strefa basenowa, z zewnętrzną częścią rekreacyjną. Basen poprzez otwarte na kondygnację piwnicy przeszklenie znajdujące się w jego ścianie, pod wodą łączy się w niecodzienny sposób z podziemnym pokojem spotkań towarzyskich uzupełnionym przestrzenią drink baru. Dzięki temu do jej wnętrza wpada naturalne światło, złamane przez taflę wody, tworząc bajeczne miraże na posadzce.

Minimalizm i oszczędność środków wyrazu sprawia, że jest to niesamowite doświadczenie łączące grę światłocienia otaczającej natury z wkomponowaną w nie formą, do której powstania użyto szlachetnych, ponadczasowych materiałów.

Lokalizacja:  Warszawa

Etap: projekt budowlany

pow. użytkowa: 780 m²