T4.png
FB2.png
INSTA2.png
PINT2.png
PL.png
EN.png

DOM JEDNORODZINNY Z GABINETEM REHABILITACYJNYM

Przedmiotem opracowania był istniejący budynek o cechach modernistycznych. Zgodnie z wymogami Inwestorów, obiekt po zmianach miał łączyć w sobie dwie funkcje: gabinet rehabilitacyjny na parterze oraz mieszkanie na piętrze. Z uwagi na dwa różne przeznaczenia wewnętrzna komunikacja stałaby się uciążliwa, wiec budynek został rozbudowany o klatkę schodową, z oddzielnym wejściem.

Kolejnym aspektem ciasnej, śródmiejskiej zabudowy, stał się brak ogrodu. Rozwiązanie tego problemu stanowi nadbudowa nad częścią budynku. Nad pozostałą częścią zaplanowany został ogród dachowy z pięknym widokiem na rynek.

W istniejącej części budynku powiększono otwory okienne, natomiast nadbudowa została stworzona w nowoczesnej, odważnej formie, zaprojektowanej tak by jak najwięcej światła mogło zostać wpuszczone do wnętrza, spełniając jednocześnie zapisy MPZP nakazujące stosowanie dachów skośnych.

Miejscowość:  Ślesin / k.Konina

Etap: uzyskano pozwolenie na budowę

Projekt: 2016r.

Planowana realizacja: 2019r.

ADAPTACJA OBIEKTU ZABYTKOWEGO

PROCES PROJEKTOWY - ETAP I

INWENTARYZACJA STANU ISTNIEJĄCEGO

1/2

ETAP II

ANALIZA STANU ISTNIEJĄCEGO I PROPONOWANE ZMIANY

ETAP III

ZAPREZENTOWANIE INWESTOROWI KILKU KONCEPCJI PRZEBUDOWY OBIEKTU

ETAP IV

WYBÓR ORAZ UZASADNIENIE OSTATECZNEJ FORMY

ETAP V

POSZUKIWANIE FORMY NAJLEPIEJ DOŚWIETLAJĄCEJ NAJWYŻSZE PIĘTRO

© 2016 by Milwicz-Architekci | biuro@milwicz-architekci.pl | +48 661 332 322