DOM JEDNORODZINNY Z GABINETEM REHABILITACYJNYM

ADAPTACJA OBIEKTU ZABYTKOWEGO

Przedmiotem opracowania był istniejący budynek o cechach modernistycznych. Zgodnie z wymogami Inwestorów, obiekt po zmianach miał łączyć w sobie dwie funkcje: gabinet rehabilitacyjny na parterze oraz mieszkanie na piętrze. Z uwagi na dwa różne przeznaczenia wewnętrzna komunikacja stałaby się uciążliwa, wiec budynek został rozbudowany o klatkę schodową, z oddzielnym wejściem.
Kolejnym aspektem ciasnej, śródmiejskiej zabudowy, stał się brak ogrodu. Rozwiązanie tego problemu stanowi nadbudowa nad częścią budynku. Nad pozostałą częścią zaplanowany został ogród dachowy z pięknym widokiem na rynek.
W istniejącej części budynku powiększono otwory okienne, natomiast nadbudowa została stworzona w nowoczesnej, odważnej formie, zaprojektowanej tak by jak najwięcej światła mogło zostać wpuszczone do wnętrza, spełniając jednocześnie zapisy MPZP nakazujące stosowanie dachów skośnych.

Miejscowość: Ślesin / k.Konina
Etap: uzyskano pozwolenie na budowę
Projekt: 2016r.
Planowana realizacja: 2019r.

PROCES PROJEKTOWY – ETAP I

INWENTARYZACJA STANU ISTNIEJĄCEGO

szkic Ślesin
szkic Ślesin

ETAP II

ANALIZA STANU ISTNIEJĄCEGO I PROPONOWANE ZMIANY

szkic Ślesin

ETAP III

ZAPREZENTOWANIE INWESTOROWI KILKU KONCEPCJI PRZEBUDOWY OBIEKTU

wizualizacja Ślesin

ETAP IV

WYBÓR ORAZ UZASADNIENIE OSTATECZNEJ FORMY

wizualizacja Ślesin

ETAP V

POSZUKIWANIE FORMY NAJLEPIEJ DOŚWIETLAJĄCEJ NAJWYŻSZE PIĘTRO

wizualizacja Ślesin
wizualizacja Ślesin