HOTEL Z RESTAURACJĄ

ADAPTACJA OBIEKTÓW ZABYTKOWYCH

Przedmiotem naszej pracy były dwa zabytkowe obiekty – ponad 100-letni budynek byłej szkoły wiejskiej i stodoła z piękną, oryginalną, drewnianą konstrukcją więźby dachowej oraz częściowo ścian (mur pruski). Zgodnie z życzeniem Inwestora zachowaliśmy maksymalną ilość oryginalnej substancji, delikatnie zmieniając układ wewnętrzny budynków, w celu dostosowania ich do nowej funkcji restauracyjnej z miejscami noclegowymi na poddaszu.
Wprowadzony przez nas łącznik skomunikował istniejące budynki, stwarzając jednocześnie wewnętrzny dziedziniec, kameralną przestrzeń dla użytkowników. Nowo dobudowana część została w większości przeszklona, by sprzyjać integracji gości ale także by nie stanowić bariery pomiędzy dziedzińcem, a tylną częścią działki przeznaczona na część grillową. Dodatkowo zastosowane materiały świetnie komponują się z istniejącymi, tym bardziej, że na jednej ze ścian zastosowano okładzinę z tego samego kamienia, którym wykończony jest cokół i przypora budynku głównego.

Miejscowość: Wierzbiczany / k. Torunia
Etap: w trakcie realizacji
Projekt: 2017r.
Realizacja: 2018r.

PROCES PROJEKTOWY – ETAP I

SZKICE

szkic Wierzbiczany
szkic Wierzbiczany
szkic Wierzbiczany

ETAP II

STWORZENIE PRZESZKLONEGO „ŁĄCZNIKA” – SKOMUNIKOWANIE OBU CZĘŚCI

rzut Wierzbiczany
szkic Wierzbiczany