BIUROWIEC POD POZNANIEM

Zaprojektowany w Kórniku (koło Poznania) niewielki biurowiec został podzielony na dwie bryły „spięte” przeszklonymi łącznikami. W efekcie rozsunięcia obu członów powstał wewnętrzny dziedziniec z zielenią – tak cennym dobrem w ciasnej śródmiejskiej zabudowie. Dodatkowo podkreślając małomiasteczkowy charakter lokalizacji jako materiał elewacyjny zastosowano cegłę, dodającą szyku i elegancji. Prestiż budynku podniosła również stolarka, która zapewni pracownikom odpowiednie nasłonecznienie miejsca pracy, a także umożliwi wyeksponowanie dodatkowych walorów działki – widoku na pobliskie jezioro Kórnickie. W celu podziwiania okolicy, jako taras widokowy wykorzystano płaski dach budynku.

logo Poznań

Miejscowość: Kórnik, k. Poznania
Etap: projekt budowlany
pow. całkowita: 764 m2
pow. zabudowy: 580 m2

szkic Kórnik
szkic Poznań