T4.png
FB2.png
INSTA2.png
PINT2.png
PL.png
EN.png

HOTEL Z RESTAURACJĄ

Przedmiotem naszej pracy były dwa zabytkowe obiekty - ponad 100-letni budynek byłej szkoły wiejskiej i stodoła z piękną, oryginalną, drewnianą konstrukcją więźby dachowej oraz częściowo ścian (mur pruski). Zgodnie z życzeniem Inwestora zachowaliśmy maksymalną ilość oryginalnej substancji, delikatnie zmieniając układ wewnętrzny budynków, w celu dostosowania ich do nowej funkcji restauracyjnej z miejscami noclegowymi na poddaszu.
Wprowadzony przez nas łącznik skomunikował istniejące budynki, stwarzając jednocześnie wewnętrzny dziedziniec, kameralną przestrzeń dla użytkowników. Nowo dobudowana część została w większości przeszklona, by sprzyjać integracji gości ale także by nie stanowić bariery pomiędzy dziedzińcem, a tylną częścią działki przeznaczona na część grillową. Dodatkowo zastosowane materiały świetnie komponują się z istniejącymi, tym bardziej, że na jednej ze ścian zastosowano okładzinę z tego samego kamienia, którym wykończony jest cokół i przypora budynku głównego.

Miejscowość:  Wierzbiczany / k. Torunia

Etap: w trakcie realizacji

Projekt: 2017r.

Realizacja: 2018r.

ADAPTACJA OBIEKTÓW ZABYTKOWYCH

PROCES PROJEKTOWY - ETAP I

SZKICE

ETAP II

STWORZENIE PRZESZKLONEGO "ŁĄCZNIKA" - SKOMUNIKOWANIE OBU CZĘŚCI

© 2016 by Milwicz-Architekci | biuro@milwicz-architekci.pl | +48 661 332 322